Rabu, 14 November 2012

Penipuan Sejarah Mengenai Asal Nama Malaysia

Buku sejarah yang ditulis oleh penjajah dan anak didiknya dah tipu kita:

 1. Nama MALAYSIA sudah wujud lebih 123 tahun yang lepas 
 2. Mengikut buku "the reluctant Politician" bio Tun Dr Ismail, MALAYSIA ditakrifkan pada: Malay shire (Kawasan Pentadbiran Melayu) 
 3. Nama Malaysia sudah termaktub Dalam Buku Ripley's Believe it or not cetakan pertama tahun 1929. 
 4. Nama, lagu negaraku dan bendera MALAYSIA berasal dari barat.
Nama Malaysia telah mula-mula telah direkodkan dalam akhbar The British North Borneo Herald (BNBH) bertarikh 1 Januari 1889 dalam laporan bertajuk Geographical Notes in Malaysia and Asia” oleh J.E. Tenison-Woods, mengenai catatan perjalanannya ke semenanjung Tanah Melayu, Labuan, Brunei, Sandakan dan Sulu.

Selain itu penulis novel Itali, Emilio Salgari juga menggunakan nama Malesia atau Malaysia didalam novelnya I pirati della Malesia pada tahun 1896.The Pirates of Malaysia (Italian: I pirati della Malesia) is an exotic adventure novel written by Italian author Emilio Salgari, published in 1896. It features his most famous character, Sandokan, and is a sequel to The Tigers of Mompracem.

Berikut adalah satu keratan akhbar mengenai Malaysia yang diterbitkan pada tahun 1922. Ini membuktikan bahawa nama Malaysia telah wujud sebelum Tanah Melayu ini merdeka lagi!Malah nama Malaysia disebut beberapa kali dalam sebuah buku Ripley's Believe it Or Not terbitan tahun 1943.

Menurut pengirim gambar ini; 'roslan mohd' yang membeli buku di atas menerusi ebay, nama Malaysia daripada buku tersebut, dia mendapati terdapat di:
 • m/s 59:.....this includes Mongolia, Manchuria, MALAYSIA, Tibet, China...
 • m/s 119: ....is a native of MALAYSIA...
 • m/s 121: ......the man eating clams of MALAYSIA...1) kajian yang telah dijalankan oleh UNIVERSITI TEKNOLOGI MARA dari Fakulti Sains Pentadbiran dan Pengajian Polis kata nama MALAYSIA sudah ada pada tahun 1889 lagi.. perancangan penjajah barat memecah-belahkan dan melemahkan dunia Melayu sudah beratus-ratus tahun dirancang oleh FREEMASON!

2) kritikan perancangan penubuhan negara MALAYSIA pada tahun 1937 oleh penasihat luar USA Rupert Emerson yang membentangkan kertas kerjanya di HARVARD UNIVERSITY!.. 10 tahun selepas batu asas FREEMASON (gerakan sulit yang diasaskan oleh Yahudi) diletakkan di Northam Road di Pulau Pinang.. semasa perletakan batu asas FREEMASON tu pada tahun 1927, Rupert Emerson baru sahaja menjawat jawatan professor di Harvard University.. USA panggil dia "specialist on nationalism in Asia" mungkin salah seorang ahli kuat FREEMASON nih.. Sila rujuk buku beliau: Emerson, R. (1937). Malaysia: A study in direct and indirect rule. New York: The Macmillan Company. 


4) kenapa FILIPINA suatu ketika dahulu pernah nak klaim nama MALAYSIA, sebelum Tanah Melayu, Sabah, Sarawak dan Singapura dapat dulu dulu nama MALAYSIA?. rupa-rupanya perancangan negara MALAYSIA sudah ada kertas kerjanya beratus tahun sebelum diisyhtiharkan "merdeka", dan yang amat jelas ialah kertas kerja penubuhan negara MALAYSIA serta kritikannya di HARVARD UNIVERSITY pada tahun 1937 oleh Rupert Emerson yang merupakan PENASIHAT LUAR USA pada ketika itu serta professor of political science and international relations in Harvard University (gambar disertakan)

5) dokumen rahsia USA mengenai penubuhan negara Malaysia bertajuk seperti dibawah telah dibuang oleh USA di dalam website rasmi dia setelah artikel mengenainya diterbitkan di Universiti Teknologi MARA.... kuat betul perisik CIA nih "Foreign Relations, 1964-1968, Indonesia; Malaysia-Singapore; Philippines.Editor: Edward C. Keefer General Editor: David S. Patterson, United States Government Printing Office, Washington, 2001."

6) Dato Onn Jaafar : pengasas Pertubuhan Kebangsaan Melayu Bersatu (PEKEMBAR), tulisan asal ڤرتوبوهن كبڠسأن ملايو برساتو atau nama sekarang telah diInggeriskan menjadi United Malay National Organisation(UMNO) atas sebab British mengharamkan semua parti yang tidak diInggeriskan.

7) Ucapan terakhir Dato Onn Jaafar sebagai Yang DiPertua UMNO pada 26 Ogos 1951:

“Oleh kerana saya mempunyai beberapa peluang dapat melihat sesuatu gerak langkah, sesuatu perbuatan atau cadangan yang hendak dijalankan di Tanah Melayu ini; langkah-langkah dan perbuatan yang mendatangkan kebimbangan kepada diri saya sendiri.

…saya dapat peluang itu oleh kerana dapat melihat tempat2 yang tidak dapat dimasuki kebanyakkan orang. (adakah Dato Onn Jaafar sudah berjaya masuk ke dalam salah satu loji FREEMASON di Tanah Melayu ketika itu?) Melihat gerak langkah dan cadangan-cadangan yang hendak didatangkannya ke atas Tanah Melayu ini.

Malang mulut saya tertutup, malang saya berkata mulut saya ini tertutup tidak dapat menzahirkan kepada umat Melayu Semenanjung ini apa yang diketahui oleh saya dalam masa menyempurnakan pekerjaan2 dan tanggungan saya itu…“

rujukan : (Mohamed Abid, 2003, muka surat 191-192)penubuhan salah satu loji FREEMASON oleh penjajah pada tahun 1927 di Pulau Pinang, upacara perletakan batu asas.

8) Gagasan USA tentang Malaysia sepertimana yg dihasratkan Rupert Emerson (kemungkinan besar ahli FREEMASON) menjadi kenyataan pada tahun 16 September 1963 bilamana Singapura, Tanah Melayu (atau suka dikenal sebagai Malaya), Sabah dan Sarawak bersama-sama menubuhkan Malaysia. Brunei di saat akhir, menarik diri daripada menyertai Malaysia, dan kekal dibawah naungan jajahan Inggeris hingga ke tahun 1984. manakala Singapura pula menyertai Malaysia setakat tahun 1965.

9) Pendokong gagasan Nusantara Melayu Raya seperti Lim Chin Siong dan Said Zahari yang menentang penubuhan Malaysia sebagai projek kolonial A.S, juga beranggapan Singapura sememangnya sudah menjadi bahagian Tanah Melayu, tidak timbul persoalan tentang Singapura masuk Malaysia. Kita tidak akan semudahnya melupakan derita suatu pengorbanan cita2 masa lalu yg gagal. Perlembagaan rakyat dan gabungan Putera AMCJA, perang anti British darurat, dan kemerdekaan, Barisan Sosialis dan penangkapan ISA terhadap hampir kesemua wakil rakyat Parti Rakyat dan Parti Buruh, Adun, Ahli Parlimen, Ahli Pihak Berkuasa Tempatan, juga pemimpin bahagian dan cawangan, pengharaman pilihanraya majlis tempatan atas kemenangan hampir seluruh kerusi kepada Barisan Sosialis. Presiden Pas, Dr Burhanudin Al-Helmy juga turut merengkok di dalam ISA atas tuduhan kununnya menentang penubuhan Malaysia. Hal ini ditulis Pak Said Zahari, yang dipenjara ISA oleh Lee Kuan Yew di Singapura, selama 17 tahun tanpa bicara, dalam buku memoirnya “Meniti lautan gelora.”

10) Jadi bukan Tunku Abdul Rahman lah yang mencipta nama Malaysia. Jika begitu tertipulah kita gamaknya. Dan sudah tentunya juga mereka inilah yang telah mencatur dan mengatur (indirect rule) siapa yang patut memerintah dan generasi yang bagaimana patut dilahirkan oleh negara Malaysia itu kelak.

11) Realitinya, Dato’ Onn sudah dapat mengesan perancangan ‘mereka’ itu sedari awal lagi, malangnya orang UMNO telah dibutakan oleh dakyah barua British dan agen2nya sehingga ke hari ini. Akhirnya Dato Onn pula yang dihina dan dituduh talibarut British. (Mohamed Abid, 2003, p189)

12) sesuatu yang besar pasti berlaku selepas era pemerintahan Najib Tun Razak kerana pencaturan Perdana Menteri Malaysia telah berakhir!

R - Tunku Abdul Rahman

A - Tun Abdul Razak

H - Tun Hussein Onn

M - Tun Dr. Mahathir Mohamad.. (Musa Hitam bertanding tapi kalah kepada Dr.M M)

A - Abdullah badawi (Anwar Ibrahim dipenjarakan atas tuduhan liwat/sodomi)

N - Najib Tun Razak (seperti menang tanpa bertanding kerana tiada lagi orang ada nama N)

13) "Kerajaan telah memilih Perang Besar" (sekarang namanya PUTRAJAYA).. sumber rasmi petikan ucapan ini : Koleksi Arkib Ucapan Ketua Eksekutif


Sumber dan Petikan:

1.The Pirates of Malaysia (ItalianI pirati della Malesia


4. Malaysia Telah Wujud Sejak 1826 http://www.hasrulhassan.com/2011/07/malaysia-telah-wujud-sejak-1826.html#ixzz2CAGg8Wln

5. http://kawie2020.blogspot.com/2010/03/sila-klik-untuk-besarkan-benda-ini-di.html

20 ulasan:

 1. thanks 4 da info..sangat menarik dan berinfomasi..

  BalasPadam
 2. Sdr Khalid l-Walid ,
  Terimakasih atas ucapan. Moga kita diberikan kefahaman yang lebih tetang penipuan sejarah.

  BalasPadam
 3. Bukankah nama Malay sia ini berasal dari Malay shire . British begitu menyanyangi Tanah Melayu ini- menyebabkan satu-satu nya negara yang tak pernah di jajah tetapi di naungi. Justeru tidak adanya president di negara kita. Semua raja-raja di kekalkan , kenapa ya agaknya. Marilah kita buat andaian Malaya ni mempunyai taraf yang sama dengan jajahan British yang lain, maksud saya jajahan dalam Britain itu sendiri seperti Cambridgeshire, Oxfordshire, Bungkinghamshire, Northamptonshire, Bedfordshire-where I live for 4 years dan lain-lain . Gitulah ceritanya saudara-saudara sekelian. Makanya tidak pelik bagaimana nama Malaysia tu terjadi. Contoh Aceh masuk menjadi sebahagian dari Malaysia- ianya akan di kenali sebagai negeri Aceh. Gitulah juga kita dan British - dalam Melayu kita panggil negeri atau jajahan tetapi dalam Inggeris ianya "Shire". Disambung Malay dan Shire jadinya Malayshire - di Melayukan jadilah ia Malaysia.

  BalasPadam
  Balasan
  1. Ko ni faham ke tak ape yang penulis nak sampaikan. Bukak sikit la kepala otak tu. Orang citer pasal mende lain ko faham lain pulak. Bukan soal perkataan Malay shire tu dimelayukan ke di indiakan ke ape. Maksud dia perancangan penubuhan malaysia ni dh lama wujud, dan sejarah dalam buku2 teks kat sekolah yang kita belajar dulu dah jauh kena putar belit. Otak sempit!

   Padam
  2. mungkin dia bagi pendapat dia ditempat yang salah. namun rujukan berterusan mencari bukti sebenar kepada penubuhan negara dan kelansungan penipuan sejarah tanahair kita harus diteruskan.

   Padam
  3. mungkin dia bagi pendapat dia ditempat yang salah. namun rujukan berterusan mencari bukti sebenar kepada penubuhan negara dan kelansungan penipuan sejarah tanahair kita harus diteruskan.

   Padam
 4. Utk pengetahuan nama malaysia mmg sudah lama ada sebelum merdeka tetapi ia digunakan secara tak rasmi di beberapa negara luar kerana nama malaysia bermaksud campuran dari nama melayu dan org2 asia yg tinggal di malaya ketika itu..jadi mereka mengelarkan malaya adalah Malaysia maka selepas merdeka pemerintah Malaya semasa itu telah memilih nama Malaysia sebagai menghormati rakyat yg berbilang bangsa di tanah melayu...maka ia digelar Malaysia.

  BalasPadam
 5. NAMA MALAYSIA MMG SEDIA ADA SEBELUM MERDEKA TAPI YG MENGELARKANNYA ADALAH ORG2 BARAT..IA BERMAKSUD NAMA DARI MELAYU DAN ORG2 ASIA YG TINGGAL DIMALAYA KETIKA ITU...JADI JANGANLAH MENGATAKAN KITA DITIPU TTG NAMA MALAYSIA NI.

  BalasPadam
  Balasan
  1. Bukan ditipu tapi dirancang...yang Freemanson apa pulak ke dah tertulis dalam hadis?..

   Buka mata kalaulah mereka tidak menipu dan membelit fakta tidak terpisahlah tanah melayu ni dgn tanah pasai kajilah sejarah sikit jagan ambik dri sejarah yang ditulis kaum salib je...

   Padam
 6. kita mmg sdang ditipu oleh sejarah..itu semua mmg rancangan 'mereka-mereka' yang bijak.Tak apa,jika Allah nak tunjuk Allah akan tunjuk.selami sejarah nabi Ibrahim,bani jawi,dan melayu.pasti anda semua boleh kaitkan dengan hal ini.

  BalasPadam
 7. 1. Tunku Abdul Rahman Putra Al-Haj ibni Almarhum Sultan Abdul Hamid Halim Shah
  2. Tun Abdul Razak bin Hussein Al-Haj
  3. Tun Hussein bin Dato' Onn
  4. Tun Dr. Mahathir bin Mohamad
  5. Tun Abdullah bin Haji Ahmad Badawi
  6. Dato' Sri Haji Mohammad Najib bin Tun Haji Abdul Razak

  BalasPadam
 8. Do you need Personal Loan?
  Business Cash Loan?
  Unsecured Loan
  Fast and Simple Loan?
  Quick Application Process?
  Approvals within 24-72 Hours?
  No Hidden Fees Loan?
  Funding in less than 1 Week?
  Get unsecured working capital?
  Contact Us At :majidvijahlending@gmail.com

  LOAN SERVICES AVAILABLE INCLUDE:
  ================================
  *Commercial Loans.
  *Personal Loans.
  *Business Loans.
  *Investments Loans.
  *Development Loans.
  *Acquisition Loans .
  *Construction loans.
  *Business Loans And many More:

  LOAN APPLICATION FORM:
  =================
  Full Name:................
  Loan Amount Needed:.
  Purpose of loan:.......
  Loan Duration:..
  Gender:.............
  Marital status:....
  Location:..........
  Home Address:..
  City:............
  Country:......
  Phone:..........
  Mobile / Cell:....
  Occupation:......
  Monthly Income:....

  Contact Us At :majidvijahlending@gmail.com

  BalasPadam
 9. Hurmmm...mcm ad ketirisan berlaku pada fakta ini

  BalasPadam
 10. Hello Everybody,
  My name is Mrs.Irene Query. I live in Philippines and i am a happy woman today? and i told my self that any lender that rescue my family from our poor situation, i will refer any person that is looking for loan to him, he gave me happiness to me and my family, i was in need of a loan of $150,000.00 to start my life all over as i am a single mother with 2 kids I met this honest and GOD fearing man loan lender that help me with a loan of$150,000.00 US. Dollar, he is a GOD fearing man, if you are in need of loan and you will pay back the loan please contact him tell him that is Mrs.Irene Query, that refer you to him. contact Dr Purva Pius,via email:(urgentloan22@gmail.com) Thank you.

  BalasPadam
 11. kentut bau ayam goreng

  BalasPadam